Uitvinder van spelletje Twister is overleden

Charles Foley, de uitvinder van het spelletje Twister, is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij is al op 1 juli overleden, maar het nieuws is nu pas bekendgemaakt. Hoewel critici het behendigheidsspelletje aanvankelijk onfatsoenlijk vonden, werd Twister een wereldwijd succes.
AP1990

U kent het spelletje wellicht wel, zeer waarschijnlijk hebt u het zelf ooit gespeeld. Twister is een behendigheidsspel dat gespeeld wordt op een mat met gekleurde cirkels. De houding van de deelnemers wordt bepaald door een draaischijf die aangeeft welk ledemaat op welke cirkel moet worden geplaatst. Bijvoorbeeld: "Linkerhand op geel". De spelers worden hierdoor gedwongen om acrobatische houdingen aan te nemen. De deelnemer die het langst kan doorspelen zonder om te vallen, wint.

Foley (kleine foto) werd, samen met een medewerker, Neil Rabens, halfweg jaren 60 ingehuurd om een nieuw spel te ontwikkelen. "Mijn vader wilde een spel maken dat een feestje onmiddellijk kan opleuken", laat zijn zoon Mark Foley weten aan het persagentschap AP. "Oorspronkelijk had hij het spel "Pretzel" genoemd, maar uiteindelijk is dat later Twister geworden."

Het spel is pas echt populair geworden toen het door presentator Johnny Carson en filmster Eva Gabor gespeeld werd op het televisieprogramma "The tonight show" in 1966. Hoewel critici het behendigheidsspelletje aanvankelijk onfatsoenlijk vonden, werd Twister een wereldwijd succes.

Jammer genoeg heeft hij zelf niet zoveel gehad aan dat succes. Omgerekend zou hij slechts 20.000 euro verdiend hebben aan het spelletje. De patenten stonden immers niet op zijn naam, maar op die van het bedrijf waarvoor hij het spel ontwikkeld heeft.

Folly is 82 geworden, laat 9 kinderen en tientallen kleinkinderen achter. Hij leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer.