Verdachte van aanslag Boston pleit onschuldig

De verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, Dzhokhar Tsarnaev, pleit onschuldig op alle 30 aanklachten tegen hem. Gisteravond is hij voor het eerst voor de rechter verschenen. Er kwamen een dertigtal slachtoffers en familieleden van doden of gewonden opdagen.
AP2013
Een tekening van Dzhokhar Tsarnaev in oranje gevangenisplunje, naast zijn advocate.

Gekleed in oranje gevangenisplunje met een zwart T-shirt eronder, antwoordde Tsarnaev "niet schuldig" nadat de aanklachten waren voorgelezen. Zijn linkerarm zat in het gips, en met zijn andere hand wreef hij herhaaldelijk aan zijn kin en mond.

De 19-jarige Amerikaan van Tsjetsjeense origine moet zich verantwoorden voor 30 aanklachten, waarvan er 17 tot de doodstraf of tot een levenslange opsluiting kunnen leiden. Hij wordt onder meer beschuldigd van "het gebruik van een massavernietigingswapen met de dood tot gevolg", "een aanslag in een publieke ruimte met de dood tot gevolg" en "het bezit en gebruik van een vuurwapen bij een gewelddadige misdaad".

Dzhokhar Tsarnaev liet op 15 april samen met zijn broer Tamerlan Tsarnaev 2 bommen ontploffen tijdens de marathon van Boston. Bij die aanslagen vielen 3 doden en raakten 264 mensen gewond. De 26-jarige broer werd op 18 april gedood tijdens een confrontatie met de politie, waarbij ook een politieagent om het leven kwam.