35 procent minder inbraken in Kortrijk

In de politiezone Kortrijk-Kuurne-Lendelede (Vlas) is het aantal inbraken in woningen de eerste helft van dit jaar met maar liefst 35 procent gedaald. Volgens de politiezone leveren de doorgedreven politieacties resultaat op. "De daling is een teken dat meer blauw op straat resulteert", zegt ook burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Vergeleken met het eerste semester van 2012 nam het aantal inbraken in woningen in het eerste semester van 2013 met 35 procent af, van 275 naar 178. De daling voor het aantal inbraken in niet-woningen - onder meer winkels, bedrijven en horecazaken - is nog scherper met een afname van ruim 50 procent, van 180 naar 87.

De cijfers dienen wel genuanceerd te worden, want in de eerste jaarhelft van 2012 was er een enorme piek. Sinds het najaar van 2012 is dan weer een duidelijk dalende trend waarneembaar.

Volgens de politiezone leveren de doorgedreven politieacties resultaat op. In het kader van het project "Villadaily" voeren de politie, de interventieteams en de verkeerspolitie dagelijks controles uit.

De locaties zijn flexibel, afhankelijk van de plaatsen waar inbraken plaatsvinden. Dat is nodig, luidde het, want uit de cijfers blijkt ook dat de inbraken zich verplaatsen naar meer landelijke gebieden. In het geval van de politiezone Vlas gaat het om Kuurne en Lendelede. Daar nam het aantal inbraken eind 2012 zelfs toe.

De cijfers volgen de nationale trend - waarbij een stijging van 7,5 procent werd vastgesteld - niet. "De daling is een teken dat meer blauw op straat resulteert en dat de bevolking niet gealarmeerd moet worden", aldus Van Quickenborne. De acties worden ook de volgende maanden voortgezet. De politiezone maakt zich sterk dat de aanpak met de bestelde ANPR-camera's nog efficiënter zal verlopen.