4G: de nieuwe standaard in (mobiel) dataland

Brussel heeft de strenge stralingsnormen aangepast voor mobiel dataverkeer. Daardoor kan de 4G-technologie worden uitgerold. Maar wat is 4G precies? Wat zijn de voordelen? En betekent sneller ook schadelijker?

4G is de opvolger van 3G. Zeg maar de vierde generatie in mobiele datacommunicatie, bijvoorbeeld onderweg surfen met uw smartphone. Er zijn verschillende vormen van 4G. In België wordt LTE (Advanced) gebruikt. Het draait vooral om snelheid.

De snelheid van een mobiele dataverbinding hangt af van heel wat factoren, maar conservatief geschat is 4G tien keer sneller dan 3G, al beloven operatoren een veelvoud van die snelheidswinst.

Concreet betekent dat dat je bijvoorbeeld video live kunt streamen in high definition of grote bestanden heel snel naar elkaar kunt doorsturen. Voorlopig is de nieuwe technologie vooral interessant voor professionele gebruikers, maar zodra een landelijke dekking een feit is en meer en meer mensen zich een toestel met LTE-ondersteuning kunnen aanschaffen, is 4G de nieuwe standaard.

AP2010

"Wachten op voldoende concurrentie"

"4G biedt veel meer mogelijkheden", weet Pieter-Jan Van Leemputten van Datanews. "Zo kunnen auto's met een internetverbinding bijvoorbeeld live YouTube streamen in hoge kwaliteit. Maar 4G is voor smartphones vooral sneller en beter."

4G is wel nog niet wijdverspreid. "Het is wachten op voldoende concurrentie", zegt Van Leemputten. "Als de prijzen van de toestellen dalen en ook Mobistar en Base in het bad springen, zullen meer en meer mensen er gebruik van maken. De inhoudelijke toepassingen volgen dan vanzelf", klinkt het.

Van Leemputten noemt nog een concreet voorbeeld: "Nu zijn in het buitenland sommige ziekenwagens al uitgerust met HD-camera's. Via een 4G-verbinding kunnen dokters in het ziekenhuis zo de situatie inschatten, terwijl de ziekenwagen nog onderweg is."

A2012

"4G niet schadelijker dan 3G"

4G is sneller dan oudere technologieën, maar is het ook schadelijker? Belgacom zegt van niet. "De 4G-antennes gebruiken een andere frequentie, maar de straling is niet hoger dan bij oudere technologieën." Nog volgens Belgacom zijn de nieuwe antennes zelfs efficiënter en hebben ze minder vermogen nodig om eenzelfde hoeveelheid data te verwerken.

Aangezien er in Brussel antennes mogen worden bijgeplaatst om het 4G-netwerk uit te bouwen, zal er wel sowieso meer straling bijkomen. Stefaan Van Gool, kinderoncoloog aan het UZ in Leuven, zegt dat er geen bijkomend probleem zal gecreëerd worden, maar zegt ook dat het niet uit te sluiten is dat iemand er schade van zal ondervinden.

"Het is een zaak van welzijn", zegt professor Van Gool. "Hoever willen we hierin gaan? Er blijkt geen belemmering te zijn. Als er een behoefte is naar deze technologie, verleggen we de normen, maar waar eindigt dat?". De professor wijst er ook nog op dat de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat straling afkomstig van gsm-antennes "mogelijk kankerverwekkend" kan zijn. Daarbij lopen mensen die effectief verbinding maken met de antennes, door te bellen of te surfen, het grootste risico.