"Minder zwaargewonden door fietshelm"

Als alle fietsers een helm zouden dragen, kan het aantal zwaargewonden met 42 procent worden verminderd. Dat blijkt uit een onderzoek van Touring. Voor België zou het gaan om 431 fietsers, zegt de mobiliteitsclub.

Touring voerde samen met de Duitse mobiliteitsclub ADAC een onderzoek naar fietshelmen voor kinderen. De helmen werden getest op hun schokabsorptie, comfort en hechtsysteem, verluchting, gewicht, zichtbaarheid 's nachts en overdag, gebruiksvriendelijkheid, gebruiksaanwijzing en toxische stoffen. Volgens Touring scoorde geen enkele helm onder het gemiddelde.

De mobiliteitsclub wijst erop dat het aantal verkeersslachtoffers bij fietsers niet daalt. In 2010 waren er 7.809 letselongevallen bij fietsers, in 2011 8.849. Internationaal onderzoek toont aan dat 42 procent van de zwaargewonde fietsers een hoofd- en/of hersenletsel heeft. Drie kwart van hen raakte gewond in een ongeval zonder gemotoriseerd verkeer. Bij kinderen van 0 tot 5 jaar zijn 9 op de 10 hoofd- en hersenletsels het gevolg van een fietsongeval zonder tegenpartij.

Touring pleit er niet voor om een fietshelm te verplichten, maar raadt het dragen van een helm voor kinderen zeker aan.

Tips van Touring

  • probeer de fietshelm in de winkel voor de aankoop, de helm moet echt goed en stabiel zitten
  • koop enkel een model met de indicatie van de Europese veiligheidsnorm DIN EN 1078
  • de helm moet makkelijk vast te hechten en aan te passen zijn, kijk het hechtsysteem goed na
  • zorg ervoor dat de helm een goede ventilatie heeft
  • geef zelf het voorbeeld aan uw kinderen door een fietshelm te dragen