"We moeten er geen protocollaire aangelegenheid van maken"

De vraag van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om wekelijks op audiëntie te mogen gaan bij de koning, wordt bij zijn Brusselse en Waalse collega maar lauw onthaald. Dat bleek uit hun verklaringen die ze aflegden bij het kasteel van Laken, waar de ministers-presidenten uitgenodigd waren voor een afscheidslunch.

Peeters (kleine foto) liet deze week verstaan dat hij, net als de premier, een wekelijkse audiëntie bij de koning wil. Volgens hem is de koning te veel bezig met wat zich afspeelt op het federale niveau. De nieuwe vorst moet zich volgens hem aanpassen aan de wijzigende structuur van het land en de ministers-presidenten op gelijke voet behandelen als de premier. Daarvoor is ook een regelmatiger contact nodig, vindt Peeters.

"Het is belangrijk dat de koning weet wat er reilt en zeilt in de deelstaten, en zeker in Brussel", geeft ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS, foto bovenaan) aan, voor aanvang van het onderhoud met de huidige en de toekomstige koning. "Maar we moeten er daarom geen protocollaire aangelegenheid van maken."

Een wekelijks onderhoud is dus wat hem betreft niet nodig. "In een federaal land hebben de ministers-presidenten ook niet dezelfde relatie met de koning als de premier. Laat de nieuwe vorst zelf maar beslissen", aldus nog Vervoort.

Ook voor Waals minister-president Rudy Demotte (PS) is een wekelijkse audiëntie geen must. "Het lijkt me nuttig dat de koning regelmatig contact heeft met alle regeringsleiders van het land, maar daarom hoeft dat niet op wekelijkse basis."

Peeters zelf hield de raampjes van zijn auto gesloten bij het binnenrijden van het koninklijk domein, maar na de lunch nuanceerde hij zijn verklaring van eerder deze week. "Ik heb deze week enkel gesteld dat het Vlaamse niveau niet ondergeschikt is aan het federale, ik heb niet gezegd dat er nu per se elke week een onderhoud met de koning moet plaatsvinden", zei hij.
Of hij de kwestie aan tafel besprak met kroonprins Filip, wou hij niet kwijt. "Dit was vooral een gesprek met koning Albert", besloot de minister-president.

lees ook