Alleen artsen mogen nog homeopathie beoefenen

De "niet-conventionele praktijk" homeopathie mag voortaan alleen nog worden uitgeoefend door artsen, tandartsen en vroedvrouwen. Dat heeft de ministerraad beslist op voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).
Oscillococcinum, een middel op basis van het hart en de lever van een muskuseend.

Onkelinx volgt hiermee de aanbevelingen van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg. Dat had alle internationale wetenschappelijke studies over de homeopathische behandeling van 20 aandoeningen onderzocht, en vastgesteld dat er voor geen enkele aandoening bewijs was dat homeopathie werkte. Daarom had het KCE terugbetaling van homeopathie afgeraden, en aanbevolen om enkel artsen homeopathie te laten beoefenen. Anders zou het kunnen dat een klassieke, noodzakelijke behandeling uitgesteld of verhinderd zou worden door homeopathie.

De regering heeft nu dus de regels verstrengd om te voorkomen dat onbekwame mensen zich homeopaat noemen.

Er komen wel overgangsmaatregelen. Een verpleegkundige bijvoorbeeld die al homeopathie uitoefent, mag voortdoen. Wie geen diploma in de gezondheidszorg heeft, moet wel stoppen.

Homeopathie wordt erkend, maar niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Sommige ziekenfondsen betalen een deel van de kosten terug van een aantal middelen op een lijst.