Belg is laureaat van Leipzig Media Award

De Belgische journalist Ides Debruyne is een van de vijf laureaten van de Prize for the Freedom and Future of the Media. Debruyne heeft samen met de Deense Brigitte Alfter het Europese Fonds voor Onderzoeksjournalistiek opgericht en hij stond ook aan de wieg van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

De andere laureaten van de Leipzig Media Award 2013 zijn de Indiase journalist Tongam Rina en de Duitse correspondenten in Syrië Jörg Armbruster en Martin Durm.

De prijs is goed voor 30.000 euro. Met de onderscheiding worden mensen die zich inzetten voor de persvrijheid in de bloemetjes gezet. Het is de eerste keer sinds de oprichting van de onderscheiding in 2001 dat een Belgische journalist gelauwerd wordt.

"Ides Debruyne en Brigitte Alfter zorgen ervoor dat onderzoeksjournalistiek een toekomst heeft. Die is cruciaal in een open en pluralistische maatschappij, zelfs in tijden van crisis in de media", klinkt het in het persbericht. De onderscheiding wordt op 8 oktober uitgereikt in Leipzig in Duitsland.