Bijna 10% minder proefdieren in laboratoria

In de 364 Belgische laboratoria zijn vorig jaar 600.986 proefdieren gebruikt, een afname van 9,64 procent tegenover 2011 en het laagste percentage sinds 2000. Dertig procent van de erkende labs voerde in 2012 geen enkele dierproef uit. Dat meldt de Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. De Anti Dierproeven Coalitie heeft bedenkingen.

"Met uitzondering van enkele knaagdieren, landbouwhuisdieren en vogels geldt de vermindering voor alle diersoorten", zo stelt de federale overheidsdienst.

53 procent van de proefdieren werd in 2012 gebruikt voor de ontwikkeling en controle van gezondheidsproducten, zoals geneesmiddelen. 40 procent werd ingezet voor fundamenteel onderzoek in de schoot van de universiteiten van ons land.

"Ondanks het feit dat hun aantal vermindert, blijven ratten en muizen de meest gebruikte proefdieren (77,8 procent). Ze worden gevolgd door vissen (9,43 procent) en konijnen (7,91 procent)", luidt het.

Apen maakten in 2012 slechts 0,00066 procent van alle proefdieren uit. "Ze werden enkel gebruikt in het kader van fundamenteel onderzoek naar de werking van onze hersenen en de behandeling van diabetes."

België heeft volgens de FOD een strenge wetgeving over dierproeven. Woensdag verscheen overigens een nieuw Koninklijk Besluit dat een aantal Europese regels om dierproeven te mogen uitvoeren, omzet in Belgisch recht.

Kritische bedenkingen

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) trekt de juistheid in twijfel van de cijfers van de overheidsdienst Dierenwelzijn. "Slechts een fractie van deze laboratoria wordt jaarlijks gecontroleerd", zegt ADC-voorzitter Danny Flies. Volgens ADC slaan de cijfers alleen op nieuw gebruikte dieren.

De vereniging haalt ook "een recent en vertrouwelijk rapport" van het federale Deontologisch Comité aan waarin zou staan dat vorig jaar meer dan 70 primaten gebruikt werden voor proeven, terwijl Dierenwelzijn van 4 primaten spreekt.

ADC werkt aan "correcte statistieken" die later aan de pers worden vrijgegeven.