Duizenden nemen afscheid van vermoorde Britse soldaat

In Manchester, in het noorden van Engeland, hebben duizenden mensen de begrafenis van Lee Rigby bijgewoond, de soldaat die bijna twee maanden geleden brutaal is vermoord door twee moslimfundamentalisten. Ook de Britse premier David Cameron en de Londense burgemeester Boris Johnson woonden de plechtigheid bij.

"Je was een goede vader en een goede echtgenoot", sprak een vriend van het slachtoffer in aanwezigheid van vrienden en familie. Rigby was 25 jaar oud. Hij werd op 22 mei door twee moslimfundamentalisten met een hakmes om het leven gebracht in de buurt van de Londense kazerne waar hij gelegerd was. Een van de daders is de 28-jarige Michael Adebolajo, de tweede dader is 22 jaar oud.

In Groot-Brittannië werd geschokt gereageerd op de bloedige moord. Premier Cameron keerde vervroegd terug van een bezoek aan Frankrijk. De twee daders zitten inmiddels in de cel, in afwachting van hun proces.

Niet alle aanwezigen konden binnen in de kerk waar de begrafenisplechtigheid werd gehouden. Toen zes soldaten de kist met Rigby de kerk naar buiten droegen, werd luid geapplaudisseerd. Daarna werd de vermoorde soldaat naar zijn geboortedorp overgebracht, waar hij in strikte intimiteit is begraven.