Fox gaat musicals maken van filmsuccessen

De Hollywoodstudio 20th Century Fox gaat een aantal van zijn bekende filmsuccessen omvormen tot musicals. Het bedrijf heeft daarvoor een samenwerking afgesloten met de Broadway-producer Kevin McCollum.

"We zijn al jaren erop gebrand om onze ervaring in de entertainmentindustrie uit te breiden naar de wereld van het podium", zegt Jim Gianopulos, de CEO van Fox. "Maar we wilden het op de goede manier doen, en nog belangrijker, met de juiste mensen."

Tussen de 9 en de 12 films zullen de komende jaren omgevormd worden tot musicals, die zullen vertoond worden op Broadway of als rondreizende voorstellingen door de VS en de rest van de wereld. Welke films uitgekozen zullen worden, is nog niet bekend. De catalogus van Fox bevat kaskrakers als "Star wars", "Avatar", "Zorba the Greek" en "There's something about Mary".

Broadway-producer McCollum financiert samen met filmproducer John Davis en Tom McGrath, een topfiguur in de Amerikaanse mediawereld, 50 procent van de onderneming. Fox neemt de andere helft voor zijn rekening. McCollum heeft al verscheidene successen gescoord op Broadway en is de man achter "Motown: the musical", dat er momenteel hoge toppen scheert.

Zowat alle grote filmstudio's: Warner Brothers, Disney, MGM, Universal, enzomeer, zijn actief in de Amerikaanse theaterwereld. Daarin valt ook goed geld te verdienen. Zo heeft de rondreizende voorstelling van "The lion king" in 11 jaar tijd ruim 1 miljard dollar (766 miljoen euro) in het laatje gebracht voor Disney.