Gevangenisopstand Sumatra bedwongen

Op het Indonesische eiland Sumatra hebben het leger en de politie een einde gemaakt aan een gevangenisopstand. De muiterij ontstond nadat de stroom in de gevangenis was uitgevallen. Bij de zware onlusten die daarop ontstonden, vielen 5 doden. Zo'n 100 gevangenen zijn nog steeds op de vlucht, onder hen ook enkele gevaarlijke terroristen.

Door de stroomstoring in de gevangenis vielen de pompen uit en hadden de gevangenen geen toegang meer tot water. In de overvolle gevangenis raakten de gemoederen danig verhit. Gedetineerden braken uit. Anderen stichtten brand in de kantoren, gooiden met flessen naar de cipiers en hielden ook enkele personeelsleden gegijzeld. Getuigen buiten de gevangenis vertelden dat ze geweerschoten hoorden. In de verwarring die ontstond, konden zo'n 240 gedetineerden ontsnappen.

Terwijl de brandweer het vuur probeerde te bestrijden, werden een duizendtal agenten en militairen opgetrommeld. Dankzij wegblokkades en klopjachten konden 55 gevangenen, onder wie drie veroordeelde terroristen, opnieuw ingerekend worden. Een honderdtal anderen is echter nog steeds op vrije voeten.

Bij de opstand in de gevangenis vielen vijf doden: drie gevangenen en twee cipiers. Die laatsten kwamen om toen het gebouwtje waarin ze opgesloten zaten, in brand werd gestoken. In de gevangenis van Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra, is plaats voor 1.500 gedetineerden maar op het moment van de rellen zaten er 2.400 mensen opgesloten, zo heeft het Indonesische ministerie van Justitie toegegeven.

AFP ImageForum