Hoe wielertoeristen en wandelaars verzoenen?

Op het jaagpad langs de Schelde tussen Gent en Oudenaarde zijn ribbelstroken gelegd. Het doel is om grote groepen wielertoeristen af te remmen. Is dit een goed idee?

Is de straat van iedereen? Wandelaars, fietsers en auto’s? In theorie wel, maar in de praktijk is er veel ergernis bij wandelaars op autovrije straten zoals het jaagpad langs de Schelde tussen Oudenaarde en Gent.

Het is er mooi wandelen. Het is er ook fijn fietsen.

Maar soms rijden groepjes wielertoeristen – soms met twintig of meer fietsers – met hoge snelheid over zo’n jaagpad. Ze zoeven voorbij terwijl ook kinderen over dat jaagpad lopen of fietsen. Het kan gevaarlijk zijn.

De ene zijn hobby – wielertoerist – botst dus met de andere zijn plezier – wandelen. Ook trage fietsers ergeren zich want ze dreigen van de weg te worden gereden.

Waterwegen en Zeekanaal heeft nu langs dat jaagpad op meerdere plaatsen ribbelstroken gelegd in een poging om wielertoeristen te verplichten maximaal 30 km per uur te rijden. Is dit een goede oplossing of zijn andere maatregelen nodig?

Kortom: Hoe kunnen we wandelaars en wielertoeristen met elkaar verzoenen?

Uw beleefd geformuleerde en onderbouwde mening is welkom.

lees ook