Ierse parlement keurt omstreden abortuswet goed

In Ierland kunnen vrouwen voortaan een abortus ondergaan als hun eigen leven door hun zwangerschap in gevaar is. Het Ierse parlement keurde afgelopen nacht na urenlang debatteren de controversiële abortuswet goed met 127 stemmen voor en 31 tegen. Het is de eerste keer dat in het streng katholieke Ierland abortus onder bepaalde omstandigheden bij wet toegelaten wordt.

De goedkeuring van de wet kwam er na een historisch debat en een marathonzitting van het parlement. Het wetsontwerp van de conservatief-sociaaldemocratische regering was erg omstreden.

De katholieke kerk voerde jarenlang fel campagne tegen een eventuele goedkeuring van abortus. En hardnekkige tegenstanders van de Pro Life-beweging probeerden nog tot het allerlaatste moment om uitstel te krijgen.

Verhit en jarenlang debat

Het Ierse Hooggerechtshof oordeelde meer dan 20 jaar geleden al dat abortus moest kunnen als het leven van de moeder in gevaar was. Het debat laaide vorig jaar weer in alle hevigheid op na de dood van een zwangere Indiase vrouw. Savita Halappanavar stierf na een bloedvergiftiging. Een abortus had haar leven kunnen redden maar dokters weigerden die uit te voeren, zelfs toen bleek dat een miskraam onvermijdelijk was.

De Ierse premier Enda Kenny kreeg de voorbije maanden felle kritiek, zowel van voor- als tegenstanders. Voorstanders van de abortus vinden de wet te flauw, omdat ze slechts in welbepaalde omstandigheden abortus goedkeurt. Het abortusdebat verhitte de politieke gemoederen meer dan dan dat over de besparingsmaatregelen.

"Dit is echt het striktste minimum dat een wet kon zijn, maar tegelijkertijd voelt het aan als het einde van een tijdperk", zei een 21-jarige pro-abortusdemonstrante voor het Ierse parlement. "Dit is het einde van de invloed van de katholieke kerk in Ierland." Maar de anti-abortusactivisten die in veel grotere getale waren komen opdagen en tot het laatste ogenblik de rozenkrans bleven bidden, reageerden verbolgen. "Dit is een vreselijke misdaad tegen het hart en de ziel van dit land. Het gaat om het opzettelijk doden van onze kinderen, ons vlees en bloed."

Ierland is, op Malta na, het laatste land van de Europese Unie dat abortus goedkeurt. Ierse vrouwen hoeven voortaan niet meer stiekem naar Groot-Brittannië te gaan om daar een zwangerschapsonderbreking te laten uitvoeren. Zo'n 4.000 Ierse vrouwen maakten tot nog toe jaarlijks de trip. De wet moet nu wel nog goedgekeurd worden door het Ierse Hogerhuis.