Koning Albert deelt laatste keer adellijke titels uit

Koning Albert heeft vandaag voor de allerlaatste keer enkele onderdanen in de adelstand verheven. Onder meer rolstoelatlete Marieke Vervoort (foto), ondernemer Rudi Thomaes en rechter Chris Van den Wyngaert krijgen voor hun bijzondere verdiensten een hoge onderscheiding of een adellijke titel. Koning Albert doet op 21 juli troonsafstand ten voordele van zijn zoon, kroonprins Filip.

Het uitdelen van adellijke gunsten gebeurt op voordracht van de minister van Buitenlandse Zaken. Marieke Vervoort en Michèle George, beiden medaillewinnaars op de paralympics van 2012 in Londen mogen zich voortaan grootofficier in de Kroonorde noemen.

Chris Van den Wyngaert, oud-rechter in het Joegoslavië-tribunaal en momenteel permanent rechter in het Internationaal Strafhof in Den Haag, wordt barones. Kernfysicus François Englert, die samen met wijlen natuurkundige Robert Brout en Peter Higgs het higgs-boson ontdekte, wordt baron, net als voormalig VBO-topman Rudi Thomaes.

Voorts kregen nog een reeks diplomaten, professoren, bedrijfsleiders en andere notabelen een adellijke titel of onderscheiding opgespeld. Het gaat onder meer om ere-ambassadeur Dominique Struye de Swielande, hoogleraar François Ost en wetenschapper Koen Andries.