Malala viert haar 16e verjaardag met speech voor VN

Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai heeft haar 16e verjaardag gevierd met een speech voor de Verenigde Naties in New York. In haar speech pleitte ze voor onderwijs voor elk kind. Het is voor haar inzet voor meisjesonderwijs in haar land dat ze vorig jaar werd neergeschoten.

Een ongewoon verjaardagsfeestje in New York voor het Pakistaanse meisje Malala. Eind vorig jaar overleefde ze ternauwernood een aanslag op haar leven voor haar inzet voor meisjesonderwijs in haar land, nu viert ze nagenoeg volledig hersteld haar 16e verjaardag met een speech voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

In haar toespraak pleitte ze voor onderwijs voor elk kind. "Laat ons boeken en pennen oppakken, het zijn de krachtigste wapens", zei ze. "Een kind, een leraar, een pen en een boek. Dat zijn de dingen die de wereld kunnen veranderen."

De Verenigde Naties heeft 12 juli uitgeroepen als "Malala-dag", maar Malala benadrukt dat de dag niet in het teken staat van haar alleen, maar er is voor iedereen die gevochten heeft voor zijn of haar rechten. Op het einde van haar speech werd Malala beloond met een staande ovatie.

Gordon Brown, de Britse oud-premier en nu speciaal gezant van de VN voor Onderwijs, uitte zijn bewondering voor haar. "Ik heb nog nooit zo'n moedige tiener gezien die zo gepassioneerd is over de toekomst van het onderwijs." Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon was vol lof voor Malala.