Nederlandse topcrimineel Holleeder op vrije voeten

Willem Holleeder, de bekendste crimineel van Nederland, is weer op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem beslist. Holleeder was eind mei samen met twee kompanen opgepakt. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een organisatie die zich bezighoudt met afpersing, drugshandel en witwassen. Hij wordt nog altijd beschouwd als verdachte maar zou in deze zaak een ondergeschikte rol hebben gespeeld.
(Archieffoto)

Holleeder zou zijn twee medeverdachten hebben geholpen bij de afpersing van een gewezen aanvoerder van de Hells Angels in Amsterdam. Die man is eerder deze week als getuige gehoord en zou het afpersingsverhaal zelf hebben ondergraven.

In totaal zijn er tien verdachten in deze zaak: zeven mannen en drie vrouwen. Het onderzoek naar de misdaadorganisatie loopt al enkele jaren.

Heineken maakte Holleeder bekend

Willem Frederik Holleeder - alias De Neus wegens de omvang van zijn reukorgaan - kreeg in 1983 bekendheid als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Nadat hij voor deze misdaad een gevangenisstraf had uitgezeten, zou hij zich hebben opgewerkt tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld.

Eind december 2007 werd hij tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens afpersing van vastgoedhandelaars. Dat proces wordt het "proces van de eeuw" genoemd, onder meer omdat in de nacht voor het begin ervan een aanslag op de rechtbank werd gepleegd. In 2012 kwam hij vrij na het uitzitten van twee derde van zijn straf.