Nokia lanceert smartphone met 41 megapixel-camera

Het Finse technologiebedrijf Nokia heeft gisteren zijn nieuwste smartphone voorgesteld, de Lumia 1020. Opvallend is dat het toestel uitgerust is met een camera van 41 megapixel, veel meer dan de smartphones van concurrenten als Apple en Samsung.
AP2013
Nokia-topman Stephen Elop stelde de Lumia 1020 voor.

Met het toestel wordt "een nieuw hoofdstuk in de smartphone-fotografie" aangesneden, aldus Nokia-topman Stephen Elop. Met 41 megapixel slaat het toestel alvast een kloof met de iPhone 5 van concurrent Apple, met een 8 megapixel-camera, en de Samsung Galaxy S4 (13 megapixel).

Volgens Elop zal de consument met de Lumia 1020 mooie beelden kunnen schieten in alle situaties, vooral bij weinig licht. Daartoe moeten ook de zeer gevoelige sensor, de optische beeldstabilisator en een nieuwe camera-applicatie met manuele configuratiemogelijkheden bijdragen.

Met de nieuwe smartphone wil Nokia zich richten tot gebruikers die in alle omstandigheden kwaliteitsvolle foto's willen nemen met een toestel dat ze altijd bij de hand hebben, wat niet het geval is met een professionele camera.

Nokia probeert al langer om een deel van de smartphonemarkt in te palmen. Of dat met de Lumia 1020 zal lukken, is volgens analisten nog maar de vraag. Zo is cameraresolutie maar een van de vele factoren bij de aanschaf van een smartphone. Bovendien zal het toestel in het duurste segment vallen.

De Lumia 1020 draait op het besturingssysteem Windows Phone 8 van Microsoft. Hij komt in ons land op de markt in het najaar van dit jaar.

AP2013