Politie HAZODI waarschuwt voor valse biljetten

De politiezone van Hasselt, Diepenbeek en Zonhoven waarschuwt voor valse biljetten van 20 en 50 euro. Vooral in het uitgaansleven treft de lokale politie de laatste tijd veel valse biljetten aan.

De laatste maanden stelde de politie vast dat er in het uitgaansleven regelmatig valse biljetten van 50 euro, en in mindere mate van 20 euro, opdoken. De lokale politie waarschuwt burgers en handelaars voor de omloop van deze valse biljetten.

De politie geeft ook enkele tips mee om valse biljetten te herkennen (zie ook de afbeelding bovenaan):

  • door de drukprocedures voelen de bankbiljetten bijzonder aan: je kan het reliëf niet alleen voelen, maar ook zien
  • het watermerk (1), de veiligheidsdraad (2) en het doorzichtcijfer net onder het hologram zijn allemaal aan de voor- én achterzijde van een echt bankbiljet te zien als je het tegen het licht houdt.
  • als je het bankbiljet kantelt, zie je aan de voorzijde de verspringende afbeelding in het hologram (3-5). Aan de achterzijde zie je de glanzende band (op de biljetten van € 5, € 10 en € 20) (4) of het van kleur veranderende waardecijfer (op de biljetten van € 50, € 100, € 200 en € 500) (6).

Wie een vals biljet ontdekt, kan het best contact opnemen met zijn financiële instelling of aangifte doen bij de lokale politie.