Russische veiligheidsdienst omarmt de typemachine

Alles komt terug, ook de elektrische typemachine. De Russische veiligheidsdienst van het Kremlin (FSO) heeft voor duizenden euro's ouderwetse typemachines besteld. Volgens een bron bij FSO wil de veiligheidsdienst zo lekken tegengaan. Dat meldt een Russische krant.
AP2012
Lilian Sholes, dochter van een van de uitvinders van de typemachine.

De angst voor lekken lijkt alsmaar groter te worden en daar is de recente heisa rond NSA-klokkenluider Edward Snowden wellicht niet vreemd aan. Snowden lekte duizenden computerbestanden met gevoelige informatie.

Toeval of niet, de FSO, die onder meer instaat voor de veiligheid van het Kremlin, heeft een hele lading elektrische typemachines besteld. Een bron bij de FSO noemt de zaak-Snowden niet, maar zegt wel dat de komst van WikiLeaks Rusland ertoe heeft aangezet om meer en meer met papieren documenten te werken.

De krant die het nieuws uitbracht, meent zelfs te weten om welke machine het gaat. De Triumph-Adler Twen 180 lijkt de voorkeur weg te dragen voor de Russen. Het bedrijf dat de typemachines maakt, heeft alvast een offerte afgeleverd voor 20 exemplaren.

Volgens de uitbesteding moeten de machines zowel Engelse als cyrillische karakters hebben en een handvat, om ze makkelijk te transporteren. Praktisch zijn ze wel, die Russen.

lees ook