Twitter geeft gegevens door in antisemitisme-zaak

Twitter heeft gegevens overgemaakt aan de Franse autoriteiten die het mogelijk moeten maken om de auteurs van antisemitische tweets te identificeren. Dat heeft de microblogsite bekendgemaakt in een persmededeling. Daarmee komt een einde aan een rechtszaak die was aangespannen door een organisatie van Joodse studenten.

In oktober vorig jaar ontstond er ophef in Frankrijk nadat er een stroom aan antisemitische tweets met de hashtag #unbonjuif was verschenen. Twitter haalde een aantal van de beledigende tweets weg, maar voor de joodse studentenvereniging UEJF was dat niet genoeg. Zij stapten naar de rechter om de sociaalnetwerksite te dwingen om de gegevens van de gebruikers die de tweets gestuurd hadden, door te geven aan de Franse justitie.

Een Franse rechtbank oordeelde in januari dat Twitter inderdaad de data moet delen met de Franse autoriteiten. Volgens de UEJF negeerde Twitter evenwel die uitspraak, waarna de organisatie in maart een burgerlijke strafzaak opstartte. De UEJF eiste 38,5 miljoen euro schadevergoeding. Dat geld zouden ze doorstorten aan een herdenkingsfonds voor de holocaust.

Maar nu is er dus toch een regeling getroffen. Twitter heeft de gegevens van de antisemitische gebruikers overgemaakt aan de Franse justitie. Volgens de mededeling van de sociaalnetwerksite komt daarmee een einde aan het dispuut. "We zijn overeengekomen om actief samen te werken in de strijd tegen racisme en antisemitisme."