Vreedzame betoging in Rio ontaardt in rellen

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is een betoging naar aanleiding van de "Nationale dag van protest" uitgemond in rellen. Een honderdtal gemaskerde en in het zwart geklede betogers kreeg het zwaar aan de stok met de politie. De manifestatie ging uit van de vijf grote vakbonden. Het was de eerste grote betoging sinds de rellen tegen de besparingen en het dure prijskaartje van het WK voetbal vorige maand.
AP2013

De hoofdbedoeling van de vakbonden was om te betogen voor het invoeren van de 40-urige werkweek (in plaats van de huidige 44 uur). Maar ook de eisen van de voorbije acties, betere dienstverlening door de overheid en meer investeringen in het onderwijs, werden nog eens herhaald.

De manifestanten blokkeerden havens en snelwegen. Banken en scholen waren dicht. In Rio betoogden enkele duizenden, onder hen studenten, arbeiders, leraren en bankbedienden. De meesten hielden zich keurig aan de voorschriften van de vakbonden. Ze gedroegen zich kalm en zongen het volkslied. Toen plotseling uit een groep gemaskerde en in het zwart geklede betogers zich tussen de anderen mengden, ontstond paniek. De gemaskerde betogers gooiden met molotovcocktails en Bengaals vuur naar de politie. Die antwoordde met traangas. De oorspronkelijke betoging werd ontmanteld nog voor ze haar eindpunt had bereikt.

Ook in andere steden kwamen duizenden manifestanten op straat. De aantallen waren beduidend minder dan vorige maand. Toen kwamen alles samen zo'n miljoen Brazilianen op straat.