VS en Rusland overhoop over zaak-Snowden

De Verenigde Staten en Rusland liggen overhoop over de zaak-Snowden. De Amerikanen zijn kwaad omdat de Russen de klokkenluider een "propagandaplatform" hebben aangeboden. Snowden mag tijdelijk in Rusland blijven en heeft vandaag mensenrechtenorganisaties ontmoet.
Snowden ontmoet mensenrechtenactivisten in de transitzone.

"We zijn teleurgesteld dat Rusland de ontmoeting tussen Snowden en verschillende mensenrechtenactivisten heeft toegestaan", meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Vooral omdat Rusland eerder had beweerd zich neutraal te willen opstellen in de zaak." Later vandaag gaat de Amerikaanse president Barack Obama bellen met zijn Russische collega Vladimir Poetin.

Snowden zit al enkele weken geblokkeerd in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo (kleine foto). In eerste instantie wou hij daar asiel aanvragen, maar de regering wou daar alleen op ingaan als Snowden geen onthullingen meer zou doen. Dat zinde Snowden niet, die daarop asiel aanvroeg in zo'n 20 landen. Bijna overal stuitte hij op een njet, maar uiteindelijk liet Venezuela weten dat Snowden welkom is in het Zuid-Amerikaanse land. 

Vandaag blijkt dat Snowden nu toch ingaat op de voorwaarde van Rusland om zijn onthullingen stop te zetten, om tijdelijk in Rusland te mogen blijven. "Wat hij wil, is tijdelijk asiel vragen in Rusland, om hem op die manier de nodige veiligheid te verschaffen die nodig is om zijn nabije toekomst te regelen", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit de luchthaven in Moskou.

"Tegelijk wil hij internationale organisaties vragen er bij de Europese staten op aan te dringen hem niet te verhinderen van Moskou naar Latijns-Amerika te reizen. Hij heeft immers ook asiel aangevraagd in Venezuela, dat bereid is erop in te gaan, maar hij moet wel de garantie hebben dat hij op een veilige manier van Moskou in Caracas geraakt." Met die vraag wil Snowden vermijden dat -zoals enkele dagen geleden gebeurde met een vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales- landen hun luchtruim sluiten voor vliegtuigen als vermoed wordt dat Snowden aan boord is.

Snowden ontmoet mensenrechtenactivisten

Het nieuws dat Snowden nu toch tijdelijk in Rusland zou mogen blijven, werd duidelijk na een ontmoeting tussen Snowden en enkele vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties (foto boven). Zij waren via mail door Snowden uitgenodigd in de luchthaven. 

Die "uitnodigingsmail" bevatte trouwens ook een aanklacht tegen de "onwettige campagne van de VS". "De Amerikaanse regering ontzegt mij het recht om asiel te zoeken, zoals beschreven staat in artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens", schrijft Snowden.

"De schaal van deze bedreigingen is ongezien: nooit eerder in de geschiedenis hebben landen samengezworen om een presidentieel vliegtuig aan de grond te zetten om er een politieke vluchteling te zoeken. Deze gevaarlijke escalatie betekent niet alleen een bedreiging voor de waardigheid van Latijns-Amerika of voor mijn persoonlijke veiligheid, maar ook voor het recht van elk individu om vrij van vervolging te leven."