Washington en Berlijn vragen Caïro om Mursi vrij te laten

Na eerder vandaag de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle, roepen nu ook de Amerikanen de nieuwe machthebbers in Egypte op om de aan de dijk gezette president Mohammed Mursi vrij te laten. Sinds de staatsgreep van vorige week houden de militairen Mursi onder huisarrest.
Aanhangers van Mursi betogen na het vrijdaggebed

In een mededeling vraagt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dat alle beperkende maatregelen tegen Mohammed Mursi worden opgeheven en dat organisaties zoals het Internationale Rode Kruis de afgezette president zouden kunnen bezoeken. Vorige week heeft het leger Mursi afgezet na massaal volksprotest tegen de fundamentalistische president.

Berlijn roept alle partijen in Egypte - ook de Moslimbroeders - op om alle geweld achterwege te laten en een overgang naar democratie mogelijk te maken. Begin deze week nog vielen in Caïro minstens 50 doden bij gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de Moslimbroeders en de ordestrijdkrachten.

Ook vandaag betogen weer tienduizenden aanhangers van Mursi na het vrijdaggebed. Veel betogers hebben een koran en een Egyptische vlag bij zich. Vandaag is de eerste vrijdag van de ramadan, de islamitische vastenmaand. De tegenstanders van Mursi kondigen voor vanavond een betoging aan op het Tahrirplein, na het breken van de vasten.

Waarnemers vrezen voor nieuwe confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Mursi.

Intussen heeft de pas benoemde interim-premier Hazem el-Beblawi aangekondigd dat hij volgende week start met de vorming van een nieuwe regering. Die moet het land op het spoor naar een nieuw burgerbewind zetten, waarvoor interim-president Adli Mansour een stappenplan heeft uitgetekend.