Zeker 6 doden bij treinontsporing in Frankrijk

In Brétigny-sur-Orge, net ten zuiden van de Franse hoofdstad Parijs, is een intercitytrein tussen Parijs en Limoges ontspoord. Bij het ongeval zijn minstens 6 doden en 9 zwaargewonden gevallen.

Er zijn 300 brandweerlieden, twintig medische teams en acht helikopters gemobiliseerd. Alle ziekenhuizen in de regio Parijs staan klaar om slachtoffers op te vangen. Tot nu toe zijn er 6 doden en 9 zwaargewonden geteld.

Sommige wagons zijn gekanteld. Veel slachtoffers zitten nog gekneld in de verhakkelde wagons, het dodental kan dus nog oplopen. Volgens het Franse ministerie van Volksgezondheid zouden er alsnog geen kinderen bij de slachtoffers zijn. Over de oorzaak van het ongeluk bestaat nog geen duidelijkheid.

De Franse president François Hollande is intussen ter plaatse gekomen om het crisiscentrum te bezoeken en de gewonden en nabestaanden een hart onder de riem te steken. Hollande kondigde ook drie verschillende onderzoeken aan: een van de politie, een van het ministerie van Verkeer en een van de spoorwegmaatschappij.

Het treinverkeer van en naar het station Parijs-Austerlitz is minstens nog 3 dagen onderbroken en de lokale autoriteiten hebben het rampenplan afgekondigd. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF had de verongelukte trein 385 reizigers aan boord.

De verongelukte trein is van het type Corail Intercités. Dat zijn geen hogesnelheidstreinen, maar treinen die tot zo'n 160 kilometer per uur halen op de middellange afstand.