1 op de 3 Italiaanse faillissementen is de schuld van de overheid

Een op de drie faillissementen in Italië is de schuld van de Italiaanse overheid. Dat blijkt uit een rapport dat de Italiaanse krant La Repubblica kon inkijken. Geen enkel ander EU-lid doet er langer over om zijn facturen te betalen dan Italië.
AP2013

Van 2008 tot en met 2012 gingen in Italië zo'n 15.000 bedrijven failliet omdat de overheid er zijn schulden niet betaalde. Dat blijkt uit een studie die de Italiaanse krant La Repubblica kon inkijken. Het aantal faillissementen in het Zuid-Europese land is meer dan verdubbeld ten opzichte van de 4 jaar daarvoor.

Bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg hebben het meeste last van de late betalingen. Waar de overheid gemiddeld pas 170 dagen na de factuurdatum de rekening betaalt, is in die sector 2 tot 3 jaar wachten geen uitzondering.

Sinds maart is iedere EU-lidstaat nochtans verplicht om - tenzij anders overeengekomen - maximaal binnen de 60 dagen zijn facturen te betalen. De Europese Commissie heeft daarvoor een richtlijn uitgevaardigd en wil daarmee voorkomen dat bedrijven net door de betalingsachterstand een faillissement moeten aanvragen.

Uit de studie blijkt ook dat de Italiaanse overheid 120 miljard euro schuld heeft bij bedrijven. Dat is zo'n 30 miljard euro meer dan wat de Nationale Bank van Italië beweert.