"Halve leeuwenkop" vervangt "klauwende leeuw"

De klauwende leeuw, het logo van de Vlaamse overheid, verdwijnt in zijn huidige vorm. Het nieuwe logo toont een "halve" leeuwenkop. "Hedendaags", zegt minister-president Kris Peeters (CD&V).
De Engelse versie van het logo, met de baseline "State of the art"

Vlaanderen is al langer op zoek naar een nieuw logo. Te lelijk, te verouderd of te agressief, was vaak te horen over het bestaande logo (onderaan). Bovendien was er binnen de Vlaamse overheid een wildgroei aan eigen logo's ontstaan. 

De Standaard maakte vandaag het nieuwe logo bekend. Er is een Nederlandstalige en en een Engelse versie. De klauwende leeuw verdwijnt, in de plaats komt er een "halve" leeuwenkop. "De leeuw zit er nog duidelijk in", zegt Peeters in De Standaard. "Het is een hedendaagse leeuw, het agressieve dat sommigen in de vorige zagen, is weg. Maar hij is rechttoe, rechtaan, open en zelfverzekerd; hij kijkt ook in je ogen."

Het nieuwe logo zal eerst gebruikt worden in internationaal gerichte diensten. Het Engelse logo krijgt de baseline "State of the art" mee. Daarmee wil de regering het "vakmanschap" van Vlaanderen benadrukken. In het Nederlands is er geen baseline.