"Het zit blijkbaar in hun DNA om te kiezen voor de Franstaligen"

N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon schiet in een interview in De Standaard met scherp op de regering en op de andere Vlaamse partijen. De staatshervorming, het eenheidsstatuut, de pensioenen. "Het zijn stappen die niets oplossen", aldus Jambon.

Nee, die zesde staatshervorming deugt niet. Jan Jambon laat aan duidelijkheid niets te wensen over in De Standaard. "Ik denk dat de mensen goed beseffen dat al die hoerakreten van de federale regering ongepast zijn", aldus Jambon.

Volgens Jambon kondigt de regering van alles aan, "maar vrij snel blijkt altijd dat de regering meer problemen creëert dan oplost", klinkt het. Jambon verwijst naar het eenheidsstatuut en naar de pensioenen. "Het zijn stappen die niets oplossen. Zoals ook de staatshervorming niets oplost."

"Kunnen wij in Vlaanderen nu iets doen aan de loonkosten? Aan de fiscale druk? Kunnen wij zelf onze pensioenen redden? Niets van dat alles. En bovendien wordt de factuur voor deze operatie nog eens naar Vlaanderen doorgeschoven", herhaalt Jambon. "Het zit blijkbaar in het DNA van de andere Vlaamse partijen om op cruciale momenten te kiezen voor de Franstaligen", aldus Jambon.

De N-VA'er bevestigde in De Standaard het confederale plan van zijn partij. "Eerst moeten de deelstaatregeringen worden gevormd. En dan op dat niveau gaan samenzitten om te zien wat we nog samen doen. Met als vertrekpunt artikel 35 van de grondwet."