Afgezette president Mursi riskeert vervolging voor spionage

De afgezette Egyptische president Mursi riskeert vervolgd te worden voor spionage, aanzetten tot moord en economische sabotage. "We veronderstellen wel dat het leger en de voorlopige regering hem op die manier in diskrediet willen brengen."
AP2013

Het openbaar ministerie in Egypte gaat na of het de vorige week door het leger afgezette president Mohammed Mursi ook kan vervolgen wegens "spionage". Sinds de staatsgreep wordt Mursi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, door het leger op een onbekende plaats en vooralsnog zonder formele aanklacht vastgehouden.

Correspondente Annabel Van den Berghe ziet er een tactiek van het leger in om de Moslimbroeders te verdelen. Volgens haar heeft Mursi onder president Moebarak nog in de cel gezeten na beschuldigingen van spionage. "Het zijn dus geen nieuwe beschuldigingen", zegt ze. "We veronderstellen dat het leger en de voorlopige regering hem op die manier in diskrediet willen brengen voor zijn aanhangers." Ook tegen andere hoge functionarissen van de partij wordt strafrechtelijk onderzoek gevoerd.

Intussen hebben weer honderdduizenden aanhangers van de verdreven president betoogd in Caïro. Het gevreesde geweld bleef echter uit.