Bruce Springsteen geeft marathonconcert op TW Classic

De Amerikaanse rockster Bruce Springsteen heeft een energiek marathonconcert gegeven op TW Classic. Springsteen vuurde de ene hit na de andere af op het publiek. "Het is erg indrukwekkend", zei Peter Vandenberge op Radio 1. Springsteen begon eraan iets voor 22 uur en stond om middernacht nog altijd op het podium.

Even ging het gerucht de ronde dat Springsteen een half uur vroeger dan aangekondigd aan zijn concert zou beginnen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval.

Springsteen warmde het publiek vanuit de coulissen op met de leuze "Can you feel the spirit". Hij kwam theatraal het podium op en liep meteen een loopbrugje af naar het publiek toe. Hij opende de set met "Spirit in the night", een nummer van zijn eerste plaat. Daarna volgde de hit "Badlands".

Springsteen wisselde oude en nieuwe nummers af en gooide er ook een onverwachte cover tussen. In dit geval "Jailhouse rock" van Elvis Presley. Al na enkele nummers haalde hij verzoekjes op bij het publiek. Een emotioneel moment voor veel festivalgangers was de song "The river".

Ben Harper, die eerder op de dag al een optreden gaf op TW Classic, mocht meespelen op "Atlantic city". "Ik had de indruk dat Harper erg aangedaan was", zei Peter Vandenberge. "Hij had precies een beetje tranen in de ogen toen hij van het podium liep."

Debbie Harry van Blondie met fluo outfit op het podium

Zo'n 60.000 mensen zijn afgezakt naar TW Classic. Het eendaagse festival is daarmee uitverkocht. De sfeer zat er vanmiddag al vroeg in dankzij het goede weer. Om 13 uur mocht Balthazar de lont in het kruitvat steken.

"Hallo wij zijn Balthazar. Bedankt om al zo vroeg en al met zovelen te komen", zei frontman Maarten Devoldere. De groep stond voor derde keer op de wei in Werchter deze zomer. Op 18 juni voor Werchter Boutique en vorige week donderdag op Rock Werchter.

Na Balthazar kwam Blondie (foto), met zangeres Debbie Harry in een fluo outfit met pruik, het podium op. Ze schudde een jukebox aan hits uit haar mouw, gesteund door haar klassevolle band. De groep sloot zijn concerttournee af op TW Classic. "Dit is ons laatste concert. Voor ons dit een feest. Het is zo'n geweldig publiek. Dus dat kon niet misgaan", zei zangeres Debbie Harry in een reactie op Radio 1. Ze voegde er nog aan toe dat de groep niet de gewoonte heeft om zo vroeg op te staan om op te treden.

© Stijn De Grauwe 2013

Rond 19 uur, bij het concert van Santana (foto), stond het al bomvol op de weide. Carlos Santana had een tiental muzikanten mee op het podium. "Ze bliezen het publiek omver met een cocktail van Zuid-Amerikaanse ritmes", zegt Dirk Blancke op Radio 1. "Ik heb hits herkend als "Black magic woman", "Oye como va", "Maria, Maria" en "Corazon espinado", allemaal na elkaar."

© Stijn De Grauwe 2013

De Britse band Keane bracht een meer ingetogen set. "De perfecte pianopop", aldus Eddy Hendrix op Radio 1. "Heel beschaafd, braaf, misschien hier en daar een beetje melig, maar goed gedaan." Het publiek reageerde zeer dankbaar. "De mensen luisteren zeer aandachtig. Tot ver achter de PA is het publiek mee."

Toch was het publiek vooral voor Bruce Springsteen gekomen en die gaf met zijn marathonoptreden waar voor zijn geld.