Extra oproep tot vaccinatie tegen mazelen

In Nederland krijgen 6.000 kinderen van 6 tot 14 maanden volgende week een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen mazelen. In de zogenoemde "Biblebelt" heerst sinds enkele maanden een epidemie.

Dit voorjaar is een mazelenepidemie uitgebroken in de zogenoemde "Biblebelt" of "Bijbelgordel" in Midden-Nederland, een gebied dat zich uitstrekt van het westen van Overijssel tot Zeeland waar veel streng gereformeerde protestanten wonen. Vanwege hun geloof laten zij hun kinderen vaak niet vaccineren.

Intussen zijn al meer dan 320 besmettingen geteld, vooral bij kinderen die niet ingeënt zijn. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal besmettingen nog hoger omdat niet iedereen ermee naar de huisarts gaat.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Edith Schippers besliste gisteren dat 6.000 kinderen van 6 tot 14 maanden in gemeenten waar minder dan 90 procent van de kinderen ingeënt is, een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren tegen mazelen.

Premier Mark Rutte, zelf hervormd, roept predikanten op mensen aan te sporen hun kinderen toch te laten vaccineren. "God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden als er tegelijkertijd in de wereld waar God ook iets mee te maken heeft in mijn ogen, ook voor is gezorgd dat er vaccins zijn", zei hij gisteravond in zijn wekelijkse tv-praatje. Hij benadrukte dat hij veel respect heeft voor geloof, maar vaccinatie is daar wel mee te verenigen.

Normaal gezien wordt het zogenoemde BMR-vaccin (bof, mazelen en rodehond) pas aangeboden vanaf de leeftijd van 14 maanden. Nu wordt het extra BMR-vaccin dus ook al aangeboden vanaf 6 maanden.

Onze VRT-correspondente in Nederland, Sabine Vandeputte, kon onlangs -uitzonderlijk- op bezoek bij een gereformeerd gezin in Veenendaal. Haar verslag kunt u nog eens herlezen en herbekijken door te klikken op de links bij "bekijk" en "standplaats Den Haag".