Geen misbruik in Kielse school De Blokkendoos?

Er zijn geen feiten van kindermisbruik gebeurd in de kleuter- en basisschool De Blokkendoos op het Antwerpse Kiel. Dat bevestigen "verschillende zeer betrouwbare bronnen" aan de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. “Niets wijst erop dat er in De Blokkendoos strafbare feiten zijn gepleegd”, zegt ook burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het parket wil het nieuws niet bevestigen omdat het dossier nog niet helemaal is afgerond.

De stedelijke basisschool De Blokkendoos op het Kiel in Antwerpen staakte op 20 juni de lessen voor de rest van het schooljaar. De aanleiding was de hetze die ontstaan was na vermeend seksueel misbruik door een juf.

Enkele ouders hadden "vreemd seksueel gedrag" bij hun kinderen opgemerkt. De kinderen deden opmerkelijke uitspraken en speelden intieme spelletjes, aldus de ouders. Ze wezen met een beschuldigende vinger naar een jonge kleuterjuf en beschuldigden haar van seksuele intimidatie.

Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen begon met een intern onderzoek en de juf en het schoolteam werden geconfronteerd met de beschuldigingen. De gemoederen liepen erg hoog op en de politie moest ter plaatse komen om de aanwezigen te bedaren.

Maar uit het gerechtelijke onderzoek zou blijken dat de juf niets ten laste kan worden gelegd en dat er geen kindermisbruik heeft plaatsgevonden. Het parket wil het nieuws niet bevestigen omdat het dossier nog niet helemaal is afgerond. “We benadrukken dat de vermeende feiten tot op heden door geen enkel objectief element gestaafd kunnen worden”, luidt het.

Opvallend is dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) wel al commentaar wil geven. “Niets wijst erop dat er in De Blokkendoos strafbare feiten zijn gepleegd. Als dat klopt, dan gaat het hier om een klassiek geval van massahysterie, nog verergerd door ophitsing binnen één etnische groep door elementen die labiel zijn en door extremistische moslims die het niet goed voor hebben met de samenleving”, concludeert De Wever. Hij hoopt dat de ouders inmiddels de zaken in een juist perspectief zien en rustig reageren op het nieuws.

"Er zijn heel veel diensten bij dit verhaal betrokken", zegt De Wever in het radionieuws. "Alles wat op het internet gebeurt en dingen in verband met bedreigingen behoren tot het takenpakket van het parket. Op het niveau van de stad gaan we samen met onder meer onderwijs, politie, de Cel Diversiteit bekijken hoe we een normale schoolstart kunnen realiseren. Maar mensen die hierin zware verantwoordelijkheden hebben genomen, zullen hierop worden aangesproken."

Ook het parket heeft al laten weten dat het "gepast gevolg zal geven" als zou blijken dat met opzet valse beschuldigingen werden geuit.