Komt er binnenkort een nationaal park op de maan?

Komt er binnenkort een nationaal park op de maan? Als het van het Amerikaanse Congreslid Donna Edwards afhangt alvast wel. Zij pleit voor de oprichting van zo’n park om onder meer de landingssites van de Apollo-missies te beschermen. Leuk voorstel, maar juridisch moeilijk haalbaar.
1969 AP

"Het Apollo-maanprogramma is een van de grootste verwezenlijkingen in de Amerikaanse geschiedenis", staat er te lezen in het wetsvoorstel van Edwards. "Nu commerciële bedrijven en buitenlandse mogendheden de mogelijkheid hebben om op de maan te landen, is het nodig om de Apollo-sites te beschermen voor het nageslacht."

Om de sites te beschermen wil het Congreslid het zogenoemde "Apollo Luna Landing Sites National Historical Park" oprichten om het "Amerikaanse erfgoed op de maan te beschermen". Edwards wil vooral voorkomen dat de Apollo-voorwerpen beschadigd of verwijderd worden door "ruimtetoeristen". In een latere fase wil Edwards dat de Unesco het nationale park erkent als werelderfgoed.

Op zich lijkt het een leuk voorstel. De maanlanding in 1969 en de andere Apollo-missies die op de maan geland zijn, zijn uiteraard historisch. Alleen kunnen de Verenigde Staten juridisch geen nationaal park oprichten op de maan, want dat zou impliceren dat de maan aan de VS toebehoort. Het Ruimteverdrag uit 1966, dat ook getekend en geratificeerd is door de Verenigde Staten, bepaalt dat geen enkel land een hemellichaam of een deel daarvan kan opeisen.

Het Ruimteverdrag is weliswaar behoorlijk vaag, zo stelt het bijvoorbeeld dat de ruimte de hele mensheid toekomt. Het gedetailleerdere Maanverdrag uit 1979 is niet getekend door de Amerikanen. Toch lijkt het onder meer door het Ruimteverdrag juridisch erg moeilijk voor de VS om effectief een nationaal park op te richten op de maan, laat staan dat het erkend zou worden door de Unesco.

Het is overigens nog niet zeker dat het voorstel effectief goedgekeurd wordt door het Congres.