Krak des Chevaliers in Syrië is beschadigd

In Syrië is de beroemde kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers geraakt door een raket. Dat blijkt uit beelden die zijn vrijgegeven door de Syrische rebellen.

De burcht ligt op een strategisch belangrijke heuvel op de grens tussen Syrië en Libanon en was eerder in handen gevallen van de Syrische rebellen. 

Uit beelden verspreid door die rebellen zou nu blijken dat de burcht geraakt is door een raket die was afgevuurd door een helikopter of door een gevechtsvliegtuig van het regeringsleger. Een van de torens van de burcht zou ontploft zijn en er zou een rookwolk hangen over de omgeving.

Als dat nieuws bevestigd wordt, is het een zware klap voor de enorme schat aan historisch erfgoed in Syrië. Het Krak des Chevaliers was door de VN-cultuurorganisatie Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Eerder waren er al berichten dat ook andere archeologische sites in Syrië geplunderd zijn of beschadigd zijn geraakt door de gevechten. 

Krak of erfgoed van de mensheid

Het Krak des Chevaliers staat op een 650 meter hoge heuvel die de oude weg van Antiochië naar Tripoli in Libanon domineert. Op die plaats was er al een Koerdische burcht die haar naam gaf aan de site: Hosn al-Akrad (Burcht van de Koerden).

Tijdens de Eerste Kruistocht in 1100 werd de burcht veroverd door de kruisvaarders en in 1144 begonnen de Hospitaalridders van Sint-Jan, ook Maltezers genoemd, met de bouw van de huidige indrukwekkende vesting. De burcht weerstond de aanvallen van de moslims tot lang nadat de meeste kruisvaarderstaten waren opgehouden te bestaan. In 1271 konden Egyptische Mamloeken het Krak innemen, maar pas na een akkoord waarbij de Maltezers een veilige aftocht naar Tripoli kregen.