N-VA'ers willen niet meer samenwerken in Turnhout

In Turnhout dreigt een ruzie binnen de N-VA de stad onbestuurbaar te maken. De N-VA-afdeling wil er niet meer samenwerken met haar eigen burgemeester Erwin Brentjens (foto) en met haar schepen van Cultuur Willy Van Geirt. Dat schrijft De Standaard.

Het zit er bovenarms op binnen de N-VA in Turnhout. Gisteren deelde de lokale N-VA-afdeling mee dat "ze unaniem beslist burgemeester Erwin Brentjens en schepen Willy Van Geirt uit het afdelingsbestuur te zetten".

"We proberen al maanden met hen tot goede afspraken te komen, maar vergeefs", zegt Tom Versmissen, voorzitter van N-VA Turnhout en eerste schepen, in De Standaard. Versmissen en een deel van de N-VA-gemeenteraadsleden storen zich naar eigen zeggen aan het eigengereide optreden van Brentjens en Van Geirt. "Er wordt niet teruggekoppeld met de fractie en het bestuur. Vaak vernemen we via de krant wat de burgemeester van plan is. Het vertrouwen is al een aantal maanden ondermaats", klinkt het.

Kan een lokale afdeling zomaar een burgemeester en een schepen wegsturen? "Nee", zegt Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (kleine foto), die namens het hoofdkwartier van de partij bemiddelt. "De partijstatuten zeggen dat burgemeesters en schepenen sowieso deel uitmaken van het plaatselijke bestuur. Punt", zegt hij in De Standaard.

Van Dijck laat de burgemeester alvast niet vallen en acht een verzoening nog mogelijk. "Er is nog tijd tot september", zegt hij. Pas dan vergadert de gemeenteraad opnieuw. Maar volgens Vermissen is geen verzoening mogelijk. Burgemeester Brentjens is alvast niet van plan om te wijken. "Ik heb als burgemeester een mandaat gekregen van 1.500 kiezers. Daar doe ik geen afstand van. Ik blijf burgemeester en doe de volle zes jaar uit, ik blijf lid van de N-VA, ik blijf de coalitie steunen en ik blijf trouw aan het bestuursakkoord", zegt hij in het radionieuws.