Nog nooit zo veel zwart geld aangegeven

Er is de jongste dagen een ware stormloop voor de fiscale regularisatie van zwart geld in ruil voor een boete. Tot en met 25 juni hadden al 5.852 Belgen maar liefst 883 miljoen euro zwart geld aangegeven bij Financiën. De voorbije twee weken zijn daar nog maar eens 6.963 aangiften bij gekomen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws, De Tijd en De Standaard.

De ongeziene stormloop heeft alles te maken met de deadline voor de fiscale amnestie onder de huidige voorwaarden. Die verstrijkt zondag om middernacht.

Maandagochtend, klokslag 6 uur, wordt de brievenbus van het Contactpunt Regularisatie voor de allerlaatste keer geleegd. Wie zijn zwart geld nadien aangeeft, wachten veel hogere boetes. En dat mist zijn effect niet. Tot en met vrijdagavond waren in totaal al 16.678 aangiften binnengekomen, zo blijkt uit cijfers van minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

Ter vergelijking: 2010 was tot nog toe het recordjaar met 2.419 aangiftes voor net geen 700 miljoen euro. Die cijfers zijn nu al ruimschoots overtroffen.

Fiscale amnestie wordt veel moeilijker

De tijden van de "koeponnekestrein" naar Luxemburg liggen intussen al lang achter ons. Sinds 2004 probeert de regering met diverse vormen van fiscale amnestie een einde te maken aan de traditie van zwart geld en inkomsten in ons land.

De huidige fiscale regularisatie lijkt een groot succes. Wie nu toch zijn ontdoken inkomsten, successierechten of intresten aangeeft, betaalt de normale belasting plus een boete.

Vanaf maandag worden die boetes verhoogd, maar kan u nog altijd gebruikmaken van de fiscale regularisatie. Vanaf begin volgend jaar kan dat niet meer. Wie dan nog betrapt wordt met zwart geld riskeert dan de fiscale en strafrechtelijke vervolging die de wet voorziet.

Ontduiken wordt dan erg moeilijk, want Luxemburg en Zwitserland zullen hun bankgeheim opheffen en de landen van de G8 en de OESO voeren zware druk uit op "off-shore" belastingparadijzen om die praktijken aan te passen. Concreet zal onze fiscus door gegevensuitwisseling met andere landen gemakkelijk weten of u daar geld heeft of niet.