Ook Fitch verlaagt Franse toprating

Als derde kredietbeoordelaar heeft nu ook Fitch de rating van Frankrijk verlaagd van het topniveau AAA naar AA+. Eerder hadden Moody's en Standard & Poor's dat al gedaan.

Van AAA naar AA+ is een stapje bij Fitch. Het ratingkantoor haalt de zwakke Franse economie aan, die in een recessie zit, en de hoge overheidsschuld die nu is opgelopen tot 96% van het bruto binnenlands product. 

Toch geeft Fitch Frankrijk een stabiel vooruitzicht mee en zit er dus niet meteen een nieuwe ratingverlaging aan te komen. Fitch merkt overigens op dat de Franse economie erg divers is en dat het land een politieke en financiële stabiliteit geniet en sterke sociale instellingen heeft.

De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici voegt daaraan toe dat de kredietwaardigheid van zijn land nog altijd erg goed is en bij de beste in de eurozone behoort. Het land heeft onlangs uitstel gekregen van de Europese Commissie om de begroting op orde te brengen.

De Franse regering heeft ook een grootscheeps steunpakket voor technologie en ecologie aangekondigd om de economie een steuntje in de rug te geven.

Meest gelezen