Saudi-Arabië waarschuwt pelgrims voor MERS-coronavirus

De Saudi-Arabische overheid heeft de pelgrims die de komende weken op bedevaart naar de heilige plaatsen van de islam in het land trekken, gevraagd om maskers te dragen. Saudi-Arabië is momenteel het epicentrum van het nieuwe en gevaarlijke MERS-coronavirus.

Het MERS (Middle East respiratory-syndrome)-coronavirus is besmettelijk en tast de luchtwegen aan, mogelijk met de dood tot gevolg. Het virus brak in september 2002 uit op het Arabische Schiereiland. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO registreerde tot nu toe 80 gevallen van de ziekte. 44 mensen overleefden het virus niet. 38 onder hen stierven in Saudi-Arabië.

Elk jaar trekken de moslims massaal naar de heilige plaatsen van de islam in het land, Mekka en Medina. Het pelgrimsseizoen is enkele dagen geleden begonnen met de start van de ramadan en eindigt in oktober met de hadj in Mekka.

Om het MERS-virus een halt toe te roepen, heeft het Saudische ministerie van Gezondheid de pelgrims opgeroepen om mondmaskers te dragen op de heilige plaatsen. Aan ouderen en zieken wordt gevraagd om hun reis uit te stellen. Anderhalve week geleden had de Leuvense viroloog Marc Van Ranst ook al opgeroepen om dit jaar niet naar Mekka te reizen.