Turkse parlement legt macht van leger verder aan banden

Het Turkse parlement heeft de macht van het leger verder aan banden gelegd. De AKP van premier Erdogan wil voorkomen dat het leger opnieuw een staatsgreep pleegt, wanneer het dat nodig acht om "de republiek te beschermen". Intussen wordt er opnieuw betoogd in Istanbul.
AP2013

Sinds 1960 heeft het Turkse leger tot drie keer toe een staatsgreep gepleegd om de "Turkse republiek te beschermen". Het parlement heeft nu een amendement goedgekeurd op de wet die die ingreep van de strijdkrachten toeliet.

Het Turkse leger is voortaan enkel nog bevoegd om in te grijpen om het Turkse volk te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. De AKP van premier Erdogan wil daarmee voorkomen dat het leger opnieuw een staatsgreep pleegt.

Sinds de AKP aan de macht is in Turkije heeft de partij stelselmatig de macht van het leger ingeperkt. Enkele jaren geleden werd zo een groot deel van legerleiding in de gevangenis gestopt, omdat ze verdacht werden van het plannen van een staatsgreep.

Intussen wordt in de straten van Istanbul opnieuw actiegevoerd tegen het beleid van Erdogan. De ordediensten zetten opnieuw waterkanonnen en traangas in om de honderden demonstranten die zich voor het Gezipark hebben verzameld, uiteen te drijven.