Wouter Beke: "De Wever moet correct zijn"

CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft ook in de zaterdagkranten zijn pijlen richten op zijn N-VA-collega Bart De Wever. "De N-VA moet consequent zijn", klinkt het in Het Belang van Limburg, "Wat wil de N-VA nu eigenlijk?", vraagt hij zich af in De Tijd.

Op de Vlaamse feestdag haalde Beke al zwaar uit naar de N-VA. "Ik drink vandaag een glas op de Vlaamse feestdag. Als anderen liever azijn drinken, is dat hun zaak", sneerde hij naar de partij van Bart De Wever.

In Het Belang van Limburg erkent Beke dat zijn opmerking hard was. Maar de kritiek van de N-VA vindt hij dan ook onterecht. "Ik heb in 2011 mijn opdracht als koninklijk onderhandelaar afgerond met een onderhandelingsnota. Leg het akkoord van vandaag langs mijn onderhandelingsnota van toen, dan zal je zien dat er heel grote gelijkenissen zijn."

Beke schreef die onderhandelingsnota "in nauw overleg met Elio Di Rupo en Bart De Wever". Hij vindt de kritiek van de N-VA dan ook ongeloofwaardig en niet consequent. "De N-VA vindt het akkoord op weinig trekken, maar wil het wel mee uitvoeren vanuit de Vlaamse regering. Dat kan ik niet volgen. Ofwel vindt men het akkoord goed en voert men het uit. Ofwel vindt men het akkoord niet goed."

Beke: "De N-VA is voor minder uit de Vlaamse regering-Leterme gestapt. Ik vraag niet dat de N-VA zou opstappen. Wel dat ze correcter zijn in hun commentaar. Dat was deze keer niet zo. Ik voelde me persoonlijk aangevallen", besluit Beke in Het Belang van Limburg.

"Verrader"

In De Tijd vraagt Beke zich af wat de N-VA nu eigenlijk wil. "Eerst ging ze voor een nieuwe staatshervorming. Nu wil ze dat plots niet meer. En hun confederalisme, tja. Niemand weet hoe dat eruitziet. Hun ambitie blijft uiteindelijk de splitsing van het land."

Beke beseft naar eigen zeggen dat sommigen hem zien als "de Vlaming die verraad gepleegd heeft aan Vlaanderen". Maar hij richt met veel vertrouwen de blik op de toekomst. "We willen nu verder de weg inslaan van sociaal-economische hervormingen. En laat het duidelijk zijn: je kan niet én het confederalisme invoeren én de loonkosten verlagen", is zijn boodschap aan zijn N-VA-collega De Wever.