"Bankensteun voorkwam Spaans hulpplan"

Dankzij de Europese steun voor de banken heeft Spanje vorig jaar een hulpplan zoals voor Griekenland en Ierland kunnen vermijden. Dat zegt de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos aan de krant El Pais.

"Als we vorig jaar geen Europees geld voor onze banken hadden gevraagd, hadden we een internationaal hulpplan van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) moeten aanvaarden", zo zei de Guindos aan de krant El Pais.

Spanje zou dan dezelfde moeilijke besparingsweg zijn opgegaan als Griekenland, Ierland en Portugal eerder. Minister de Guindos merkt op dat hij dat heeft kunnen vermijden door Europa 40 miljard euro te vragen om de noodlijdende Spaanse banken te ondersteunen.

Het verschil zit dat die banken nu zware saneringsmaatregelen opgelegd krijgen, maar Spanje zelf niet onder curatele komt zoals Griekenland en de andere probleemlanden. Daardoor heeft de regering in Madrid de controle over de besparingen in eigen hand kunnen houden.

De Guindos maakt zich sterk dat Spanje de situatie nu onder controle heeft en geen extra buitenlands geld meer nodig heeft. Eind dit jaar zou het land bovendien uit de recessie komen en opnieuw aanknopen met groei. Of dat meteen ook tot nieuwe banen gaat leiden, is echter te betwijfelen. De werkloosheid in Spanje staat nu op meer dan 27% en is daarmee de hoogste in de eurozone na Griekenland.