"Zeemzoet, maar het blijft een waardige openingsdans"

25 jaar geleden gingen onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en België plat voor wat later een van de bekendste smartlappen aller tijden zou worden. De in Hawaï geboren Glenn Medeiros, met een uiterlijk waar iedere schoonmoeder van droomt, zuchtte zich naar de top met de tegelplakker "Nothing’s gonna change my love for you". Later zou het nummer regelmatig opduiken in lijstjes met de slechtste nummers van de jaren 80. Maar waar er getrouwd wordt, is en blijft het nog altijd een stevige aanrader.

Medeiros, met Portugese roots, zong het nummer -het origineel is van George Benson- op 17-jarige leeftijd tijdens een liedjeswedstrijd op Hawaï en won er 500 dollar (380 euro) mee. Een plaatselijk muzieklabel zag wel iets in de versie en maakte met Medeiros een volledig album. Een radiostation in Phoenix, VS, pikte het lied op en in geen tijd werd de jongeman een tieneridool. Ook de in mist badende strand-videoclip hielp mee de vele meisjesharten sneller te doen slaan.

"Ik haastte me van hotelkamer naar hotelkamer. Van de ene discotheek naar de andere. Tot diep in de nacht. Het was soms vrij moeilijk", omschreef Medeiros zijn leven toen in Hawaï News Now.

Ook al mag het nummer vaak een van de hoogtepunten zijn op menig trouwfeest -"Een waardig alternatief voor meer gangbare openingsdansen", aldus website Project Wedding-, de sentimentele overdrive deed het lied vanaf de jaren 90 de das om. "Een stomende troep sentimentaliteit die vliegen doet neervallen", aldus de Ierse popcultuursite Ramp. Freaky Trigger had het over "een modderpoel van ijscrème en tranen. Kortweg, een door en door macabere ervaring." Wel haalde het nummer de top 10 van slechtste liedjes van de jaren 80 van het gerenommeerde tijdschrift Rolling Stone NIET.

Medeiros scoorde later nog enkele hitjes, sommige in duet, maar de liedjes die hij van de platenmaatschappij moest zingen stonden hem na verloop van tijd niet meer aan: "Zing zo, of je krijgt geen contract meer. Ook al wilde ik die liedjes niet zingen, ik moest ook rekeningen betalen. Dus deed ik het maar."

Uiteindelijk besliste hij midden jaren 90 geschiedenis te studeren, waarna hij les begon te geven in de Maryknoll School in Honolulu. Ook gaf hij gastcolleges buiten Hawaï. In februari berichtte Hawaï News Now dat Medeiros gepromoveerd was tot de vicedirecteur van Maryknoll Grade School.

Met muziek is Medeiros, intussen 42, nog sporadisch bezig. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen, Chord en Lyric.

lees ook