"Zwarte minister lijkt op orang-oetan"

In Italië heeft vicevoorzitter van de Senaat Roberto Calderoli de zwarte minister Cécile Kyenge vergeleken met een orang-oetan. Het is niet de eerste keer dat de minister dat soort opmerkingen over zich heen krijgt.
AP2013

Cécile Kyenge Kashetu is geboren in Congo en woont sinds 1983 in Italië. Ze werkte er als oogarts tot ze begin dit jaar minister van Integratie werd in de nieuwe regering van de centrumlinkse premier Enrico Letta.

De zwarte Italiaanse heeft sindsdien al heel wat over zich heen gekregen en vandaag heeft Roberto Calderoli, de vicevoorzitter van de Senaat en kopstuk van de Lega Nord, nog eens een duit in het zakje gedaan.

Op een meeting zei Calderoli dat het succes van Kyenge "illegale immigranten zal aanmoedigen om naar Italië te komen. Het zou ook beter zijn mocht ze minister worden in haar eigen land", aldus Calderoli."Als ik foto's van Kyenge zie, kan ik er niet omheen dat ze lijkt op een orang-oetan, zelfs al is ze er geen." Calderoli voegde er wel aan toe dat hij houdt van dieren, zoals wolven en beren.

Het is niet de eerste keer dat Calderoli dat soort opmerkingen maakt. Enkele jaren geleden zei hij dat Frankrijk de finale van het WK voetbal had verloren omdat "die ploeg bestond uit negers, moslims en communisten".

Premier Letta is woedend

Het is niet de eerste keer dat Kyenge dat soort verwijten naar haar hoofd krijgt. Ze werd onder meer "Congolese aap", "zoeloe" en "zwarte anti-Italiaanse" genoemd en beschuldigd van het invoeren van "stammentradities" in Italië.

Premier Enrico Letta verdedigt zijn minister en vindt de uitlatingen van Calderoli ontoelaatbaar. Volgens Cécile Kyenge zelf moet Calderoli eens nadenken over hoe hij Italië vertegenwoordigt als een leidende figuur in de Senaat.