Congolese leger opnieuw slaags met M23-rebellen

In de Democratische Republiek Congo is het regeringsleger opnieuw slaags geraakt met M23-rebellen. De gevechten vinden plaats op zo’n 12 kilometer van Goma. Zeker 66.000 Congolese vluchtelingen hebben intussen de grens met Oeganda overgestoken.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), roept alle vechtende partijen in de regio op om de strijd te staken. De Oegandese overheid vreest dat het groeiend aantal Congolese vluchtelingen de rebellen dekking kan geven voor mogelijke offensieven in Oeganda. Volgens het Oegandese Rode Kruis hebben al zeker 66.000 Congolezen de grens tussen Oost-Congo en Oeganda overgestoken.

In november 2013 hield M23 de Congolese stad Goma een tiental dagen bezet. Zij ontruimden de stad pas onder druk van enkele landen uit de regio en op voorwaarde dat vredesoverleg met de overheid zou worden gevoerd. In een kaderakkoord dat in februari is gesloten, verklaren de betrokken landen dat ze zich voortaan niet meer met conflicten in de buurlanden zullen bemoeien en geen rebellengroepen meer zullen steunen.

Uit VN-rapporten blijkt nog steeds dat M23 steun krijgt van de regimes in Kigali en Kampala in de vorm van troepen en munitie. Zowel Rwanda als Oeganda ontkent dat. Twee experts van de Verenigde Naties die meegeschreven hebben aan het kritische rapport mogen sinds april zelfs Rwanda niet meer binnen.

De Congolese provincie Noord-Kivu is erg rijk aan mineralen en grondstoffen. Onder meer daardoor is de provincie dan ook erg gegeerd. De voorbije 20 jaar was Oost-Congo dan ook vaak het strijdtoneel van brutaal geweld met verkrachtingen, verminkingen en het gebruik van kindsoldaten.