ElBaradei wordt vicepresident in Egypte

De nieuwe militaire machthebbers in Egypte hebben de sleutelposities in de nieuwe interim-regering opgevuld. Voormalig IAEA-topman en opposant Mohamed ElBaradei heeft de eed afgelegd als vicepresident.

Enkele dagen geleden hebben de topmilitairen de economist Hazem al-Beblawi benoemd tot interim-premier en tegelijk werd hij belast om een regering te vormen.

Vandaag heeft oppositieleider Mohamed ElBaradei dan de eed afgelegd als interim-vicepresident. Hij zal interim-president Adly Mansour bijstaan. ElBaradei was jarenlang de topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) en kreeg daarvoor in 2005 de Nobelprijs voor de Vrede. In Egypte is hij vooral bekend leider van een liberaal oppositiefront.

Nog vandaag heeft Nabil Fahmy, een voormalig ambassadeur in de Verenigde Staten, aanvaard om minister van Buitenlandse Zaken te worden. De christelijke liberale politicus Fahly Abdel Nour wordt minister van Investeringen.

Een aantal andere ministers blijven op post. Onder hen is stafchef en huidig machthebber, generaal Abdel Fattah al-Sissi, de man die onlangs de moslimpresident Mohammed al-Mursi de laan uitstuurde.

Niet iedereen stapt meteen aan boord. Een bekend links politicus heeft geweigerd om een ministerportefeuille te aanvaarden. De strakke islamitische partij al-Nour (Licht) die eerder de machtsgreep tegen Mursi steunde, onthoudt zich nu onder druk van sommigen van haar leden van medewerking aan de nieuwe regering.

Hulp onderweg vanuit de Golf

De interim-regering moet volgens het tijdschema van de militaire machthebbers tot volgend jaar aanblijven en intussen verkiezingen en een nieuwe grondwetgevende vergadering organiseren.

De belangrijkste uitdaging zal evenwel de Egyptische economie zijn die volledig dreigt onderuit te gaan. Het toerisme is door de politieke strubbelingen vrijwel opgedroogd, maar de andere bron van inkomsten -de tol doorheen het Suezkanaal- blijft voorlopig voorradig.

Egypte kampt met zware financiële moeilijkheden en dat is een van de redenen waarom ex-president Mursi zo snel de volksgunst kon verspelen. Een akkoord over een hulpplan met het Internationaal Muntfonds (IMF) is afgesprongen, maar enkele Golfstaten -waaronder Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit- zijn bereid om samen 12 miljard dollar noodkredieten aan Egypte te geven.

Vandaag heeft Koeweit immers voor 200 miljoen dollar aan petroleum naar Egypte gestuurd. Dat is een onderdeel van een hulpplan van 4 miljard dollar, waarvan de helft moet dienen om de Egyptische centrale bank overeind te houden.