Fransen fluiten Hollande uit op "Quatorze Juillet"

In de Franse hoofdstad Parijs is momenteel de militaire parade aan de gang voor de nationale feestdag, Quatorze Juillet. De feestdag wordt overschaduwd door de grote treinramp van afgelopen vrijdag ten zuiden van Parijs. President François Hollande werd hier en daar uitgefloten.

Opvallendste deelnemers aan de parade zijn een 60-tal Afrikaanse soldaten, afkomstig uit Mali en twaalf andere landen. Zij paraderen samen met de Franse militairen op de Champs Elysées om hulde te brengen aan Frankrijk voor de strijd tegen het terrorisme.

Toen de islamisten begin dit jaar naar het zuiden van Mali oprukten en de regering bedreigden, stuurde Frankrijk militairen naar het land. De Fransen hebben de islamitische rebellen uiteengejaagd en zowat het hele grondgebied heroverd.

"De Afrikaanse aanwezigheid is een eerbetoon aan iedereen die actief het terrorisme uit Mali bestrijdt", zei president François Hollande, die de troepen schouwde. Critici vinden het defilé een beetje neo-koloniaal.

Naast de Malinese soldaten nemen ook Kroaten deel aan de parade. Kroatië trad twee weken geleden toe tot de Europese Unie en is eregast op het defilé. In totaal zullen 4.800 mannen en vrouwen defileren op de Champs Elysées. Voorts nemen 265 voertuigen, 58 vliegtuigen en 35 helikopters deel. Dat zijn er minder dan vorig jaar. "Zoals alle burgers, letten wij ook op onze uitgaven", zei een generaal.

Vóór het defilé reed president Hollande, die in de peilingen op weinig waardering kan rekenen, in een open jeep door Parijs. Hij werd door het publiek toegejuicht, maar het gejuich werd soms overstemd door gefluit en boegeroep. Een groeiend aantal van zijn linkse kiezers is ontgoocheld over zijn beleid.