Nederlandse oud-journalist Ab Coerant overleden

De Nederlandse oud-journalist Ab Coerant is gisteren in zijn woonplaats Naarden op 84-jarige leeftijd overleden. Coerant was jarenlang correspondent in Griekenland voor Nederlandse en Belgische media, onder andere voor de toenmalige BRT. Hij werd bekend om zijn berichtgeving over het Griekse kolonelsregime vanaf 1967.
Ab Coerant in 1974 (VRT archief)

"De kolonels gebruikten journalisten eigenlijk als schaamlapje", zei Coerant in 1997 toen koningin Beatrix een staatsbezoek aan Griekenland bracht. "Door ons te laten werken, konden ze zeggen: zie, het is hier geen dictatuur. Ze gebruikten ons en wij collaboreerden in zekere zin. Ik maakte de kolonels uit voor rotte vis, want er werd enthousiast gemarteld door de junta. Ik dacht: ze kunnen me hooguit het land uitzetten."

Coerant, die maandag wordt begraven, is uiteindelijk twee keer Griekenland uitgezet.

Ab Coerant is meerdere malen onderscheiden. In 2008 kreeg hij de Orde van Verdienste van de president van Griekenland. In België werd hij eerder door de koning benoemd tot Officier in de Kroonorde.