Obama roept op tot kalmte na vrijspraak Zimmerman

De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot kalmte en zelfreflectie na de vrijspraak van George Zimmerman. Burgerwacht Zimmerman werd door een rechtbank in Florida vrijgesproken in de zaak van Trayvon Martin, de 17-jarige zwarte jongen die hij in februari vorig jaar doodschoot.
2013 Getty Images

"De dood van Trayvon Martin was een drama", meldt Obama in een persmededeling. "Niet alleen voor zijn familie of voor zijn gemeenschap, maar voor heel Amerika." Obama erkent dat de uitspraak kwaadheid en woede naar boven brengt, maar benadrukt dat de VS een rechtsstaat is. "De jury heeft gesproken."

De Amerikaanse president roept dan ook op tot zelfreflectie. "Doen we zelf wel genoeg om te voorkomen dat dergelijke schietpartijen plaatsvinden? We moeten ons afvragen hoe we in de toekomst - als mens, maar ook als samenleving - dit in de toekomst kunnen voorkomen." Dat is volgens Obama de enige manier om Trayvon Martin te eren.

Moord zette VS in rep en roer

In februari 2012 zette de schietpartij de Verenigde Staten in rep en roer omdat racistische motieven achter de misdaad vermoed werden. De schutter was burgerwacht George Zimmerman, die vond dat de jongen er verdacht uitzag (hij droeg een hoodie, een trui met een kap). Achteraf bleek de jongen geen wapens op zak te hebben. Pas zes weken later werd Zimmerman onder druk van de publieke opinie opgepakt.

Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama had blijk van verontwaardiging gegeven en geëist dat de zaak tot op het bot werd uitgespit. Zimmerman, een latino, werd in voorlopige hechtenis genomen en beschuldigd van moord.

De procureur-generaal beschuldigde de aangeklaagde George Zimmerman ervan de 17-jarige tiener bewust doodgeschoten te hebben. "Hij heeft hem slechts om een enkele reden gedood: gewoon omdat hij het wilde", zei procureur-generaal John Guy.

Maar volgens Zimmerman zelf was er sprake van noodweer. Hij zou door de jongen zijn aangevallen toen hij hem aansprak op verdacht gedrag. De jury - zes vrouwen, van wie vijf blanke en één latino - volgde vannacht de redenering en sprak Zimmerman vrij.

2013 Getty Images

"Vermijd geweld"

Buiten het gerechtsgebouw reageerden vrienden en familie van het slachtoffer erg boos. De zwarte burgerrechtenactivist Jesse Jackson maande zijn achterban aan tot kalmte. "Vermijd geweld, dat leidt alleen tot meer tragedies", twitterde hij een paar minuten na het vonnis. "In deze tijd van wanhoop moeten we onszelf opbouwen, niet afbreken."

De vader van Trayvon twitterde na de uitspraak dat hij weet dat zijn zoon trots is op het gevecht dat iedereen voor hem heeft geleverd. Hij schreef verder dat zijn hart is gebroken.

De broer van Trayvon twitterde een korte reactie: "Et tu, America?". Hij verwijst daarmee naar het citaat van de Romeinse keizer Julius Caesar. Toen hij vlak voor zijn dood Brutus onder zijn moordenaars aantrof, zou hij gevraagd hebben: "Tu quoque, Brute, fili mi?" ("Ook gij, Brutus?").

2013 Getty Images