Protest in Turkije gaat onverminderd voort

Het protest in Turkije tegen de conservatief-islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan gaat onverminderd voort. De ordehandhavers treden opnieuw hardhandig op en maken gebruik van het waterkanon, traangasgranaten en plastic kogels.
AP2013

Gisterenavond heeft de politie in de Turkse metropool Istanbul opnieuw hardhandig opgetreden tegen honderden demonstranten die probeerden het Taksimplein en het Gezi-park te bereiken. De ordehandhavers hebben het waterkanon, traangasgranaten en plastic kogels gebruikt. Op sociale media wordt melding gemaakt van verschillende gewonden.

Een bijeenkomst van enkele duizenden tegenstanders van Erdogan op enkele honderden meters van het Taksimplein in Istanbul had de politie nog gedoogd. Maar toen enkele honderden van de demonstranten richting Taksim begonnen te stappen, grepen de agenten wel in. In hoofdstad Ankara zijn elf mensen opgepakt en in Anatolië kwam het tot straatgevechten tussen demonstranten en politie.

Achtergrond van de nieuwe betogingen is de dreigende veroordeling van prominente activisten van de al weken aanhoudende anti-regeringsprotesten. Die "militanten" mogen dan inmiddels wel weer op vrije voeten zijn, zij dreigen vervolgd te worden wegens het "oprichten van een terroristische beweging". Bovendien lieten de activisten weten, tijdens hun opsluiting door de politie te zijn mishandeld.

Het Gezi-park, waar het protest begon, was sinds het op 15 juni gewelddadig werd "schoongeveegd" door de overheid verboden voor het publiek. Begin deze week werd het park heropend, maar demonstraties blijven er verboden. De oorspronkelijke kleine acties voor het behoud van het park groeiden gaandeweg uit tot massaal protest tegen de autoritair geachte regering.