Wetsdokters schrijven open brief aan Turtelboom

De wetsdokters in ons land trekken aan de alarmbel. Justitie bespaart veel te veel op wetsgeneeskunde, zeggen ze in een open brief aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Door de besparingen zal de kwaliteit van het gerechtelijk onderzoek achteruitgaan, waarschuwen ze.

Ons land telt slechts een tiental wetsdokters, die na hun zevenjarige opleiding tot arts nog vijf jaar specialisatie hebben gevolgd. Wetsartsen moeten in opdracht van het gerecht bijvoorbeeld een lichaam onderzoeken na een misdrijf, of een autopsie uitvoeren.

De vergoedingen daarvoor zijn veel lager dan in onze buurlanden: een autopsie kost volgens de wetsartsen 12.000 euro in Nederland, bij ons maar 2.000 euro. "Naast die vermindering en verloning wil de minister ook de indexering aanpakken", zegt wetsarts Wim Develter. "Bovendien wenst ze ook nog eens de nachttarieven aan te passen, waardoor die vergoeding met een vierde naar beneden zal gehaald worden."

De wetsdokters zeggen dat de kwaliteit van hun werk onder druk komt. Daardoor wordt het moeilijker degelijk bewijsmateriaal te verzamelen en zullen criminelen bijgevolg vrijuit gaan, aldus de wetsdokters. "In kwaliteitsvol onderzoek moet geïnvesteerd worden, en niet gesnoeid", klinkt het.